februari
14
2012

Jordtorpsåsen

Få platser på Öland är som Jordtorpsåsen. Strövvänlig och omväxlande natur, lämplig för en utflykt.

Hitta till Jordtorpsåsen.

februari
14
2012

Fornlämningar

Öland har fullt med fornlämningar. Många platser som är mycket intressanta. För att enkelt se vilka fornlämningar som finns på Öland finns det mesta samlat på en och samma sida med information. Här kan du läsa om dom olika ställerna, se lite  bilder och få veta mer. En enklare karta som hjälper dig att hitta.

Se Ölands fornlämningar här.

februari
14
2012

Borgholms kungsgård / Vasahuset

Borgholms kungsgård, eller Vasahuset som det också kallas är från ca 1533 då det nämnts i ett dokument av Gustav Vasa. Kungen bodde här under olika perioder.

Hitta till Vasahuset.

februari
14
2012

Borgholms stadsmuseum

Borgholms stadsmuseum. Här får du bla. veta mer om Borgholms tid som populär badort med tillresta kur- och badgäster och epoken Ölands järnväg (1906-1961). – Andra utställningar handlar om bland annat Ölands tidigaste historia och Borgholms borgarbrandkår.

Hitta till Borgholm stadsmuseum.

februari
14
2012

Skurkvarn

I Jordhamn finns Ölands enda bevarade skurkvarn. Här finns även lämningar av äldre kreaturs drivna skruvandringar. Ölands kalksten har länge varit en viktig handelsvara och det var bla. här och många fler platser som man slipade stenen. Tidigare fans det många ställen på Öland som hade skurkvarnar men nu finns det bara en kvar.

Hitta till skurkvarnen i Jordhamn.

februari
14
2012

Kapelludden och S:ta Britas kapell

Kapelludden. Här fanns för länge sedan en livlig och välbesökt hamn och handelsplats. På den öppna platsen reser sig ett tre meter högt kors. Här finns även ruinerna av ett kapell. Kapellet är byggt någon gång under 1200-talet och kallas idag för S:ta Birgittas kapell.

Hitta till Kapelludden och S:ta Britas kapell.

februari
14
2012

Böda skogsjärnväg

Böda skogsjärnväg från 1908 kan man besöka och titta på dom gamla loken och vagnarna. Under sommartid kan man även åka med från Fagerrör till Trollskogen. Då kan man även passa på att ta en promenad i Trollskogen.

Hitta till Böda skogsjärnväg.

februari
14
2012

Odens flisor

Odens flisor är ett järnåldersgravfält med två mäktiga resta kalkstensflisor med en tradition om asaguden Oden. Ligger i Högsrum.

Hitta till Odens flisor.

februari
14
2012

Hornsjön är Ölands enda större insjö. Sjön var tidigare en havsvik men snörptes av genom den naturliga landhöjningen. sjön är populär för bla. fiske.

Hitta till Hornsjön.

februari
14
2012

Högby fyr

Högby fyr ligger några kilometer från Högby på en udde som pekar i ostlig riktning. I fyrpersonalens boställe, bor konstnären, prästsonen och fd.sjökaptenen Stephan Lund

Hitta till Högby fyr.

februari
14
2012

Kastlösa Glashytta

Kastlösa Glashytta drivs av Poul Jörgensen och Lena Olsson. Handlag och konstnärlighet.

Hitta till Kastlösa Glashytta.

februari
14
2012

Hörninge mosse

Hörninge mosse är för blomsterälskare och fågelvänner ett Eldorado. Hörninge mosse är en av Ölands kvarvarande myrar med en yta på 70 hektar. Mycket givande även för vandrare.

Mer och hitta till Hörninge mosse.

februari
14
2012

Kyrkor på Öland

Öland är full med olika kyrkor och dom flesta av dom är klart värda ett besök. Tar man en tur runt ön för att se dom olika kyrkorna så har man att göra ett tag. Exempel är Egby kyrka som blev vald till Sveriges vackraste kyrka 2008. Eller varför inte det medeltida Föra kyrka som är en av dom märkligaste i landet. Man tror att det har varit medeltida bed & breakfast. eller varför inte Räpplinge kyrka som är kungafamiljens sommarkyrka. Här konfirmerade kronprinsessan Victoria sig. Här finns även kungastolarna som skänktes av prinsessan Sibylla och dom använda än idag.

Som sagt. Många kyrkor finns det på ön och dom flesta är värda ett besök och har sin egen historia. För att få lite hjälp kan du titta på en kyrkokarta som guidar dig till dom olika kyrkorna samt kunna läsa lite recensioner.

För kyrkokarta klicka här..

februari
13
2012

Borggrillen i Borgholm

Borggrillen ligger centralt i Borgholm och har allt från husmanskost till snabbmat att erbjuda. Här kan man även ta sig en kall öl eller en drink i baren.

Hitta till Borggrillen.

februari
13
2012

Robinson crusoe restaurang

Restaurang Robinson crusoe i Borgholm erbjuder god mat och underhållning. Oftast har dom musikunderhållning på kvällarna. Allt från live sång till karaoke.

Hitta till Restaurang Robinson crusoe.

februari
13
2012

Restaurang Hamnkontoret

Restaurang Hamnkontoret i Borgholm är att rekommendera till dig som tycker om fisk. Fisk är nämligen deras specialitet.

Hitta till Hamnkontoret.

februari
13
2012

Pappa blå restaurang

Sugen på något gott? Grillat, hemmagjort, pizza, tacos.. Pappa blå har det mesta att erbjuda. Pappa blå är kända för sina egna hamburgare med deras egna såser.

Hitta till pappa blå.

februari
13
2012

Pizza planeten Borgholm

Pizza planeten som ligger i Borgholm är ett alternativ när man är sugen på pizza. Här får man goda pizzor och snabb service.

Hitta till Pizza planeten Borgholm.

februari
13
2012

Kamelranch

Vill du prova att rida kamel kan ett besök till Ormögas Kamelranch vara värt ett besök. Här kan du prova att rida kamel, träffa och klappa mindre djur som getter och kaniner.

Hitta till Ormöga Kamelranch.

februari
13
2012

Saxnäs Golf

Saxnäs Golf är ett alternativ för dig som tycker om golf. Nära till Ölandsbron och Ölands köpstad.

Hitta till Saxnäs Golf.